Cøliakiforeningen

Sygdommen er delvis arvelig dvs. at en person kan have anlæg for sygdommen. Da det ikke er alle med anlæg for sygdommen der i praksis får symptomer, så menes det, at der også må være en udefra kommende faktor fx en infektion, for at sygdommen udvikler sig.

Sygdommen kan starte med at give symptomer i barnealderen men mange får dog første gang symptomer i teenageårene eller senere. Specielt har man været opmærksom på at en tidlig introduktion af gluten i spædbarnskosten kan være medvirkende til udvikling af sygdommen.

Årsagen til cøliaki ligger i tyndtarmen. Og kroppens evne til at optage andre næringsstoffer nedsættes betydeligt. Under perioder med aktivitet i sygdommen er det af samme årsag hyppigt at mælkesukker (laktose) heller ikke tåles. Når cøliakipatienten indtager en gluten-fri kost vil tyndtarmsslimhinden atter normaliseres således at alle næringsstoffer igen kan optages normalt.

Dansk Cøliaki Forening (DCF) er en patientforening, for personer der er intolerante overfor gluten. Foreningen blev stiftet i 1979 og har i dag ca. 2000 medlemmer.

Foreningens formål er: at varetage cøliakeres særlige interesse samt drive informations- og rådgivningsvirksomhed om de fysiske, sociale og økonomiske konsekvenser af sygdommen.at arbejde for at udbrede kendskabet til cøliaki blandt læger, skoler m. fl. samt arbejde for et bedre udbud af glutenfri produkter.

Generelt om foreningen: Foreningen drives på frivillig basis og udelukkende for medlemmernes kontingenter samt via annonceindtægter. DCF har udarbejdet en del oplysende informationsmateriale om sygdommen og diætvejledning med mad- og bageopskrifter.

Contact

  • Dansk Cøliaki Forening
  • 4570101003
  • Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Frivilligcenter Silkeborg | Skoletorvet Estrupsgade 4, 1. sal | 8600 Silkeborg
Tlf.: 8682 0098 |  kontakt@frivilligcenter-silkeborg.dk